pondělí 15. září 2003

Večeře se Summersem

Psáno 15. září 2003.

Dnes večer, v pondělí 15. září 2003, jsme opět zasedli ke stolům a poprvé povečeřeli se zbytkem harvardské Society of Fellows. Pro nováčky to byla večeře vůbec první. Každá večeře se skládá z několika chodů - kupříkladu dnes šlo o předkrm s mořskými příšerami, hlavní chod v staroanglickém stylu, vybrané sýry - které nakupuje sýrový steward - se salátem a sušenkami a nakonec zákusek s kávou, prokládaný drahými čokoládovými bonbóny, které nakupuje pro změnu speciální čokoládový steward - ale důležité je i víno, za které vínový steward ročně pro těch asi 35 lidí zaplatí 30 tisíc dolarů.

Diskuse vedeme o všem, co Vás napadne: o novém objevu kolegy Joshe Plotkina ohledně určování rychlosti evoluce na základě analýzy kódonů DNA jednotlivce, o starých i nových filmech, o americké politice, o vlivu médií, o odvaze jednotlivých středoevropských vlád provádět reformy, o ideální době, kdy se malé děti dokážou to či ono naučit, o vztahu starých maticových modelů a kosmologie. Ale žádná z těchto diskusí se nemůže rovnat s vystoupením, které nám předvedla naše rozkošná mladá harvardská soudružka Jane Tolmieová - Kanaďanka specializující se na středověkou islandskou krvavou poezii. Co že se stalo?

Na každou první večeři v roce se dostaví i prezident Harvardu, do jehož rukou skládají přísahu noví mladí harvardští soudruzi. Pravda, nepřijde sám Viktor Kožený, ale pošle za sebe náhradu, kterou považují za prezidenta Harvardu Američané: konkrétně Larry Summerse, který v Clintonově kabinetu pracoval jako ministr financí. Nápad strunového fyzika Andy Stromingera se již stal každoroční tradicí: většina lidí požádá Summerse, aby ke stávajícímu vytištěnému podpisu na jednodolarové bankovce žádajícího přidal bývalý strážce americké pokladny ještě jeden podpis propisovačkou. Larry Summers ochotně vyhoví.

Jane Tolmieová vytáhla svou dolarovou bankovku a požádala Summerse, aby jí tam napsal i speciální věnování. "Jmenuji se Jane," říká, ale předpokládá, že prezident Harvardu na nikoho jiného nemyslí, protože vždycky, když se potkají, tak se Summers na Jane usmívá. Summers vyhověl a napsal na bankovku "Milé Cady [Kejdy] srdečně věnuje Lawrence Summers."

Ostřílená feministka Jane - držitelka karatistického hnědého pásku - se podívala na bankovku s chybným křestním jménem a zařvala na prezidenta Summerse: "SUMMERSI, TY JSI GIGANTICKÁ PRDEL!" Šila do něho ještě chvíli a pak nám vysvětlila, že je skandální, že si Summers nezapamatoval správně její jméno, ačkoliv při každém setkání dává Summers najevo, že se odněkud znají, ale neví odkud. Jinak sebevědomý Summers zalezl do ulity a hbitě vytáhl z peněženky pětidolarovou bankovku, na kterou napsal ještě jedno věnování, přičemž se Jane až do posledního okamžiku omlouval.

Inu, holka ví jak na to! ;-)

Žádné komentáře: